Kompenzácie za zmeškaný alebo zrušený let

Kompenzácie za zmeškaný alebo zrušený let

Cestovanie lietadlom niekedy prináša nepríjemné situácie, ako sú zmeškaný let alebo zrušený let. Našťastie, existujú jasné pravidlá EÚ, ktoré ochraňujú cestujúcich, ktorí začínajú svoju cestu v krajine Európskej únie (EÚ). Tieto pravidlá platia pre všetky lety vykonávané z letiska v EÚ, ako aj pre lety do EÚ operované leteckou spoločnosťou zo zväzku EÚ. Tento článok vám poskytne dôležité informácie o tom, ako si môžete uplatniť nárok na kompenzácie v prípade zmeškania letu alebo jeho zrušenia.

Výška kompenzácie za zmeškaný a zrušený let

Podľa pravidiel EÚ je kompenzácia za meškanie letu alebo zrušený let nastavená na základe dĺžky letu:

  • Pre lety do 1500 km, kompenzácia je stanovená na 250 EUR.
  • Pre lety medzi 1500 a 3500 km, kompenzácia sa zvyšuje na 400 EUR.
  • Pre lety dlhšie ako 3500 km mimo EÚ, kompenzácia môže dosiahnuť až 600 EUR.

Podmienky pre vyplatenie kompenzácie

Právo na kompenzáciu máte, ak ste o zmeškanom alebo zrušenom lete boli informovaní menej ako dve týždne pred plánovaným dátumom odletu. Ak cestujúci príde na svoje konečné určenie s viac ako trojhodinovým zmeškaním, má tiež nárok na kompenzáciu, pokiaľ meškanie nebolo spôsobené mimoriadnymi okolnosťami.

Výnimky z nároku na kompenzáciu

Cestujúci nemajú nárok na kompenzáciu, ak bolo zmeškanie alebo zrušenie letu spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ktoré neboli v kontrole leteckej spoločnosti. Sem patria prírodné katastrofy, extrémne meteorologické podmienky, bezpečnostné hrozby, politická nestabilita, alebo štrajky, ktoré ovplyvňujú operácie letu.

Ako si uplatniť kompenzáciu

Ak došlo k zmeškanému letu alebo bol let zrušený, je dôležité zachovať všetky dokumenty súvisiace s letom, vrátane palubných lístkov a komunikácie od leteckej spoločnosti. Tieto dokumenty budete potrebovať pri podávaní nároku na kompenzáciu. Nárok podajte priamo leteckej spoločnosti prostredníctvom ich online formulára alebo kontaktného centra. Ak narazíte na problémy s vybavením vašej žiadosti, môžete zvážiť právnu pomoc, ktorá vám pomôže zabezpečiť kompenzáciu, na ktorú máte nárok.

Záver

Ako cestujúci začínajúci svoju cestu v krajine EÚ máte právo na ochranu a kompenzácie v prípade zmeškaného alebo zrušeného letu. Je dôležité byť informovaný o svojich právach a vedieť, ako postupovať, aby ste si mohli úspešne uplatniť nárok na kompenzáciu. Tento článok vám poskytol esenciálne informácie o tom, ako a kedy máte nárok na kompenzáciu, čím vám pomôže v prípade neočakávaných udalostí počas vašich cestovateľských plánov.

©2024 Airliners.sk, o.z. Všetky práva vyhradené

Kontaktujte nás

V prípade, že máte záujem nás kontaktovať, zanechajte nám správu.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?