Pamätník obetiam havárie letu OK 475 a lietadlovej pošty odhalený v Ivanke pri Dunaji

Nehoda lietadla lietadlovej pošty Avia AV-14 registrácie OK-OCA

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa podieľalo na výstavbe pamätníka venovaného obetiam tragickej havárie letu OK 475, ktorý sa odohral v roku 1977. Tento let bol súčasťou unikátnej služby lietadlovej pošty, prevádzkovanej Československými aerolíniami (ČSA) a realizovaný lietadlom typu Avia AV-14. Pamätník bol dnes slávnostne odhalený v obci Ivanka pri Dunaji, neďaleko miesta, kde došlo k havárii.

Havária sa odohrala 11. februára 1977, keď posádka lietadla Avia AV-14 s označením OK-OCA, ktoré prepravovalo poštové zásielky, smerovala na pristátie na letisku v Bratislave. Počas priblíženia k dráhe 22 lietadlo kleslo pod bezpečnú výšku a narazilo do stromov, len 2 km od letiska, v katastri obce Ivanka pri Dunaji. Pri havárii zahynuli štyri osoby, vrátane dvoch členov posádky a dvoch pracovníkov pošty. Táto tragická udalosť sa radí do kategórie CFIT (Controlled Flight Into Terrain), pri ktorej lietadlo, hoci plne ovládané posádkou, neúmyselne narazí do prekážky.

Pamätník nesie názov „Pošta nedoletela“ a je vyrobený z lešteného nerezového plechu. Jeho dynamický dizajn symbolizuje pád lietadla a rozsypané poštové zásielky, čo priamo odkazuje na osud lietadla OK 475 a jeho misie v rámci lietadlovej pošty. Rudolf Roller z občianskeho združenia Historická spoločnosť Ivanky, ktoré iniciovalo výstavbu, uviedol: „Miesto sa nachádza v náletovom kuželi letiska a blízko prvého dotyku lietadla s terénom.

Štyri tisy zasadené pri pamätníku symbolizujú štyri obete havárie. Grafický dizajn pamätníka vytvoril Miroslav Valček. Občianske združenie Historická spoločnosť Ivanky už v minulosti iniciovalo podobné projekty, vrátane pamätníka obetiam havárie lietadla IL-18 na Zlatých pieskoch.

Pamätník bol podporený aj sponzorsky, vrátane Letiska M. R. Štefánika. „Letisko M. R. Štefánika si ctí pamiatku obetí letu OK 475 a havárie lietadlovej pošty. Preto sme sa rozhodli podporiť výstavbu tohto pamätníka,“ povedal Dušan Novota, generálny riaditeľ letiska.


Pri príležitosti odhalenia pamätníka vydala Slovenská pošta poštový lístok s prítlačou „Odhalenie Pamätníka obetí havárie poštového lietadla“ s motívom lietadla Avia AV-14, ktoré v roku 1977 havarovalo pri Ivanke pri Dunaji.
Poštový lístok s prítlačou „Odhalenie Pamätníka obetí havárie poštového lietadla“ s motívom lietadla Avia AV-14, ktoré v roku 1977 havarovalo pri Ivanke pri Dunaji

Poštový lístok s prítlačou „Odhalenie Pamätníka obetí havárie poštového lietadla“ s motívom lietadla Avia AV-14, ktoré v roku 1977 havarovalo pri Ivanke pri Dunaji


Let OK 475 bol súčasťou špeciálnej služby lietadlovej pošty, ktorú prevádzkovala Československá pošta v rokoch 1956 až 1981. Lietadlová pošta bola svetovým unikátom – na rozdiel od bežnej leteckej pošty, kde sa zásielky prepravovali bez spracovania, pri lietadlovej pošte boli poštové zásielky priamo triedené a spracovávané počas letu.

Pamätník nielenže pripomína tragickú haváriu letu OK 475, ale aj významný historický moment v letectve a poštovej preprave. Lietadlová pošta zostáva unikátnou kapitolou v histórii leteckých služieb, ktorú tento pamätník dôstojne uchováva pre budúce generácie.

Tags:

©2024 Airliners.sk, o.z. Všetky práva vyhradené

Kontaktujte nás

V prípade, že máte záujem nás kontaktovať, zanechajte nám správu.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?