Nedeľník 40/2024

9H-MPW Boeing 737-484 Air Horizont © P. Marianic

Nedeľník 40/2024 vám prinesie informáciu o hlasovaní o špeciálnu livery pre logojet spoločnosti Brussels Airlines, ukážeme vám fotografie z príletu Airbusu A380 spoločnosti Global Airlines do Drážďan na údržbu a spomenieme aj odhalenie pamätníka nehody pri Ivanke pri Dunaji.

Brussels Airlines budú mať nový logojet

Belgická letecká spoločnosť Brussels Airlines spustila hlasovanie o novú špeciálnu livery pre svoj nový Airbus. Až 900 súťažných návrhov bolo zaslaných od beglických občanov. Z pomedzi nich porota vybrala Top 15 návrhov, z ktorých môžu návštevníci webu leteckej spoločnosti vybrať svojho favorita. Hlasovať môžete tu.

A380 spoločnosti Global preletel do Drážďan

Už niekoľko rokov sa v médiách objavujú správy, že letecká spoločnosť Global Airlines chce začať lietať s flotilou 4 Airbusov A380. Prvý Airbus A380, ktorý prevádzkovala China Southern Airlines a bol donedávna uložený na letisku s Glasgowe, pristál na letisku v Drážďanoch. Lietadlo sa tu podrobí údržbe u spoločnosti EFW. Po vykonaní predpísaných kontrol a údržby lietadlo opustí Drážďany, aby sa mohla uskutočniť aj rekonfigurácia interiéru lietadla.

Nový nákladná linka z Číny do Frankfurtu

Na letisku vo Frankfurte pristál po prvý krát na pravidelnej nákladnej linke Airbus A330 čínskej leteckej spoločnosti Sichuan Airlines. Letecká spoločnosť bude lietať do Frankfurtu z Chengdu štyri krát do týždňa.

Cebu Airline objednali nové Airbusy

Letecká spoločnosť Cebu Pacific Airlines oznámila, že uzavrela s európskym výrobcom lietadiel Airbus objednávku na dodávku 70 lietadiel typu Airbus A321neo. Airbus A321neo prináša úsporu paliva až o 20% a rovnako aj zníženie uhlíkovej stopy.

Cebu Pacific Airlines objednali nové Airbusy A321neo (c)airbus.com

Cebu Pacific Airlines objednali nové Airbusy A321neo (c)airbus.com

V Ivanke pri Dunaji bol odhalený pamätník nehody lietadla lietadlovej pošty

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave sa podieľalo na výstavbe pamätníka venovaného obetiam tragickej havárie letu OK 475, ktorý sa odohral v roku 1977. Tento let bol súčasťou unikátnej služby lietadlovej pošty, prevádzkovanej Československými aerolíniami (ČSA) a realizovaný lietadlom typu Avia AV-14. Pamätník bol slávnostne odhalený v obci Ivanka pri Dunaji, neďaleko miesta, kde došlo k havárii.

Z histórie

6. októbra 1955 po prvý krát vzlietol Convair CV-440 Metropolitan.
Convair CV-440 Metropolitan

4. októbra 1968 po prvý krát vzlietol Tupolev Tu-154.
OM-BYO Tupolev Tu-154M

Odfotili sme

9H-MPW Boeing 737-484 Air Horizont © P. Marianic

EI-GEF Bombardier CRJ-900LR CityJet © P. Marianic

2-RLBW Embraer ERJ-175STD V1 Opportunity Fund, LLC © P. Marianic

Tags:

©2024 Airliners.sk, o.z. Všetky práva vyhradené

Kontaktujte nás

V prípade, že máte záujem nás kontaktovať, zanechajte nám správu.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?